Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Har ditt barn astma?

Det är väldigt vanligt med astma hos barn, hela  8-10% av befolkningen har astma. Det finns olika typer av astma hos barn och symptomen kan också skilja sig över tid och mellan olika personer. Idag har 5-10 procent av Sveriges sjuåringar astma. Det finns olika typer av astma hos barn. Symtom kan vara att barnet andas tungt, hostar vid ansträngning eller att det piper vid andning. Här har vi på AsthmaTuner samlat information för dig som förälder som misstänker att ditt barn har astma.

En typ av astma beror på att barnet har en inflammation i luftrören, det kallas för vanlig astma eller äkta astma. Vid den typen av astma är det vanligt att barnet är allergisk. De kan få astmabesvär om de utsätts för något de inte tål, men också vanligt vid förkylningar och när de anstränger sig.

Symtom för barn med astma

    • Andas tungt eller blir väldigt trött när hen anstränger sig.
    • Hostar när hen anstränger sig.
    • Har långvarig hosta när hen är förkyld.
    • Barnet har långvarig hosta utan någon annan förklaring. Ofta på natten.
  • Det piper och väser när barnet andas.
  • Anfall av andnöd, det vill säga att hen inte får luft.

Förkylningsastma för barn

Förkylningar och infektion i luftvägarna är besvär vid en typ av astma. Den formen kallas för förkylningsastma eller infektionsastma. 

Allergisk astma och astma vid ansträngning

Astma hos barn är i allmänhet av allergisk typ och börjar oftast i barndomen. Ungefär 30 procent har symptom redan under de första två levnadsåren och 80 procent utvecklar astma under skolåren.

Barn med astma kan till exempel få ansträngningsastma när de leker. Att ha ansträngningsastma innebär inte att barnet är helt frisk utanför ansträngning. Den underliggande inflammationen i luftrören finns alltid kvar, även om besvären utlöses av ansträngning.

Läs mer om astma hos 1177 vårdguiden 

Hur vet jag om mitt barn har astma?

Om du misstänker att ditt barn har astma, läs igenom symptomen ovan och prata igenom dem med ditt barn. Behöver du hjälp och rådgivning så kontakta din läkare för en utredning. 

Många barn missar skola och träning 

Många barn med astma missar skola på grund av att dem är sjuka mycket. De missar även fotbollsträningar, matcher eller sina andra fritidsintressen. Vi på AsthmaTuner vill hjälpa dig och ditt barn att få en mer kontrollerad astma och inte vara sjuk lika mycket. För att då inte missa skola och träning samt andra vardagsaktiviteter som är viktiga för ditt barn.

Optimera ditt barns behandling

Många barn får för mycket eller för lite medicinering vilket påverkar livskvaliteten negativt. Nyckeln till att känna sig bättre och förbättra astmakontrollen är att optimera behandlingen. AsthmaTuner berättar vilken som är den bästa behandlingen för ditt barn vid en viss tidpunkt. Du som förälder kan följa barnets astma i din telefon för trygghet och bra koll. Med AsthmaTuner har du lättare koll på ditt barns astma och barnet kan bli helt symtomfri! Observera att du kan använda AsthmaTuner från att ditt barn är 6 år.

 

Kom igång med AsthmaTuner här

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Kom igång med AstmaTunerhär

Läs mer om astma här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Astmamedicin

Visst är det farligt med astmamedicin, eller?

08 juni 2020

Vi vet att det är många som undrar om det är farligt att ta astmamedicin….

Nu kan jag springa halvmaraton i New York!

09 mars 2020

Vi har träffat Merja, hon är astmatiker och användare av AsthmaTuner. Merja har haft astma…