Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Hur behandlar jag min astma?

För att må som bäst, med så lite astmasymptom som möjligt behöver du använda dina mediciner så effektivt som möjligt. För att kunna göra det behöver du en behandlingsplan – här förklarar vi varför den är så viktig för din astmabehandling.

Hur behandlar man astma?

Den vanligaste behandlingen för astma är en kombination av långtidsverkande medicin, som man oftast tar varje dag och korttidsverkande man tar vid akuta besvär. Dessa ges i inhalatorer där man andas in medicinen. Målet är att du bara ska behöva ta den långtidsverkande. Det finns även starkare läkemedel med kortison som tas i pillerform eller sprutor för de med väldigt svår astma.

Kan man bli helt frisk från astma?

Om du behandlar din astma rätt kan du bli helt fri från symtom och leva precis som alla andra. Oftast kräver astma behandling livet ut, även om besvären i vissa fall blir mindre med åldern.

Vad är en behandlingsplan?

Behandlingsplanen innehåller instruktioner som är anpassade för just dig. Alla har enligt Socialstyrelsen rätt till en plan men tyvärr är det få astmatiker som får en.  

Socialstyrelsens rekommenderar en behandlingsplan som ser ut som den i AsthmaTuner med tre steg eller ”zoner”:

  • Grön – Kontrollerad astma – när du mår som vanligt
  • Gul – Delvis kontrollerad astma – när du mår sämre med ökade symtom
  • Röd – Okontrollerad astma – när astman är dålig med mycket symtom

Till varje steg kopplas olika mediciner och dosering. Vanligtvis ska man trappa upp i medicinering i gul och röd zon för att sedan kunna återgå till grön när man är bättre. Du ska själv känna hur du mår i din astma och behandla dig på bästa sätt. Det är inte alltid lätt!

“Kom ihåg! Det är viktigt att fortsätta med sin behandling och ha koll på sina symptom och lungfunktion även när man mår bra. Då kan du fånga eventuella försämringar tidigt och minska risken för försämringsperioder”

Varför är en behandlingsplan viktig? 

Alla astmatiker ska kunna leva utan symtom och inte begränsas av sin astma. För att nå dit måste du som astmatiker hela tiden justera behandlingen efter hur du mår, alltså hur din lungfunktion är och vilka besvär du känner.

Behandlingsplanen är till för att du som astmatiker ska känna dig trygg att själv fatta beslut om att öka och minska din medicinering enligt behandlingsplanen.

Det är din vårdgivare (sjuksköterska eller läkare) som ska ge dig den och förklara hur du tar dina mediciner. Det är fortfarande viktigt att regelbundet följa upp med vården hur behandlingsplanen fungerar och om det behövs några justeringar.

Läs mer om behandlingsplaner här

Hur kan AsthmaTuner förenkla din astmabehandling?

Det kan vara svårt att hålla reda på all information och ha den framme när man behöver den – speciellt ett utförligt skriftligt underlag som länken ovan. Och även om man har behandlingsplanen framför sig kan det vara svårt att avgöra precis i vilken zon man är på.

Med AsthmaTuner får du din behandlingsplan och all information direkt i din telefon. AsthmaTuner avgör åt dig vilken zon du är på. Det görs dels genom att vi frågar dig om dina symptom, men också hjälper dig testa din lungfunktion.

För sjukvården och vårdpersonal är det också lättare att skapa en behandlingsplan. I AsthmaTuner finns det möjlighet att snabbt skapa en behandlingsplan som följer riktlinjer för god astmavård. Den uppdateras direkt i telefonen.

Hur vet jag om jag har astma?

Läs mer om astma och vanliga symptom genom att klicka här . Känner du dig osäker om du eller någon i din närhet har astma är det alltid bra att göra en astmautredning.

Hur fungerar AsthmaTuner? 

AsthmaTuner hjälper dig att ta kontroll över din astma. Vi kopplar ihop dig med en läkare och tillsammans Med vår app och trådlösa lungfunktionsmätare kan du följa

 
Testa din astma, lungfunktion och symptom
Få en rekommendation för optimerad medicinering
Få värdefulla insikter om din astma över tid
Rådgivning från kunniga läkare baserat på din data

Håll utkik här på vår blogg för att inte missa information om astma som kan vara användbar för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Astmamedicin

Visst är det farligt med astmamedicin, eller?

08 juni 2020

Vi vet att det är många som undrar om det är farligt att ta astmamedicin….

Nu kan jag springa halvmaraton i New York!

09 mars 2020

Vi har träffat Merja, hon är astmatiker och användare av AsthmaTuner. Merja har haft astma…