Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Frågor och svar om astma

Vi vet att det kan vara svårt att få svar på alla frågor om astma. Undrar du kanske om det är vanligt att få astma som vuxen, vad dem vanligaste orsakerna till astma är eller vad som händer i kroppen vid astma? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Är det vanligt att få astma som vuxen?

Vanligast är det att astma börjar när man är barn, men astma kan uppkomma närsomhelst under livet. Om astma känns av mer i vuxen ålder kan det vara så att personen ändå har haft lindriga besvär som ung och men inte visste att det var astma. Astma kan också förvärras av anledningar som rökning och övervikt.

Vilka är dem vanligaste orsakerna till astma?

Det finns ungefär 30 olika triggers som kan orsaka att besvären för astma uppstår. Bland annat kvalster, pälsdjur, kall luft, pollen, föroreningar m.m. Detta är på grund av att luftrören utsätts för retande eller allergiframkallande ämnen.

Vad händer i kroppen vid astma?

När man får ett astmaanfall så drar luftrörsmuskulaturen ihop sig samtidigt som slemhinnan svullnar. Ett slem bildas då i luftvägarna i samband med att slemhinnorna sväller och flimmerhårens aktivitet minskar som då gör det svårt att andas. Då kan ofta de första symtomen vara hosta och ökad slemavsöndring. 

Hur vet jag om jag har astma?

De vanligaste symptomen för astma är pip och trånghetskänsla i bröstet, hosta med slem och andnöd. Du kan även få en långvarig hosta varje gång du blir förkyld. Symtomen kan uppträda anfallsvis. Känner du dig osäker om du eller någon i din närhet har astma är det alltid bra att göra en astmautredning hos en vårdcentral för att få den bästa behandlingen för dig.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Att vara aktiv och röra på sig är bra både psykiskt och fysiskt. För personer med astma så mår luftvägarna bättre av att man rör på sig, vilket leder till en förbättrad lungfunktion. Astmatiker kan ha det jobbigt vid ansträngning, därför bör man exempelvis värma upp ordentligt innan man anstränger sig fysiskt, speciellt vid tillfällen där luften är kall och torr. Men med en bra behandling så kan astmatikers träna utan att ha symtom! Vi på Asthmatuner vill hjälpa genom att skapa medvetenhet om sjukdomen så att astmatiker och vårdgivare ska förstå sig på sjukdomen bättre och i sin tur få en bättre behandlingsplan.

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: