Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Vad är astma?

astma

Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör att det blir svårt och tungt att andas. Hosta är vanligt förekommande för astmatiker. Vanliga symtom är anfall av andnöd, andas med pipande och väsande ljud samt långvarig hosta vid förkylning. Om astmatiker använder rätt behandling minskar eller till och med försvinner besvären.

Vanliga symtom vid astma

  • Andnöd, det blir tungt att andas.
  • Andning med pipande och väsande ljud.
  • Vid förkylning är det vanligt med långvarig hosta.
  • Hosta som ofta är långvarig och kommer på natten.
  • Andnöd och hosta vid fysisk ansträngning. 

 

Vanliga frågor och svar om astma

 

Är det vanligt att få astma som vuxen?

Vanligast är det att astma börjar när man är barn, men astma kan uppkomma när som helst under livet. Om astma känns av mer i vuxen ålder kan det vara så att personen ändå har haft lindriga besvär som ung och men inte visste att det var astma. Astma kan också förvärras av anledningar som rökning och övervikt.

Vilka är dem vanligaste orsakerna till astma?

Det finns ungefär 30 olika triggers som kan orsaka att besvären för astma uppstår. Bland annat kvalster, pälsdjur, kall luft, pollen, föroreningar m.m. Detta är på grund av att luftrören utsätts för retande eller allergiframkallande ämnen.

Vad händer i kroppen vid astma?

När man får ett astmaanfall så drar luftrörsmuskulaturen ihop sig samtidigt som slemhinnan svullnar. Ett slem bildas då i luftvägarna i samband med att slemhinnorna sväller och flimmerhårens aktivitet minskar som då gör det svårt att andas. Då kan ofta de första symtomen vara hosta och ökad slemavsöndring. 

Hur vet jag om jag har astma?

De vanligaste symptomen för astma är pip och trånghetskänsla i bröstet, hosta med slem och andnöd. Du kan även få en långvarig hosta varje gång du blir förkyld. Symtomen kan uppträda anfallsvis. Känner du dig osäker om du eller någon i din närhet har astma är det alltid bra att göra en astmautredning hos en vårdcentral för att få den bästa behandlingen för dig.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Att vara aktiv och röra på sig är bra både psykiskt och fysiskt. För personer med astma så mår luftvägarna bättre av att man rör på sig, vilket leder till en förbättrad lungfunktion. Astmatiker kan ha det jobbigt vid ansträngning, därför bör man exempelvis värma upp ordentligt innan man anstränger sig fysiskt, speciellt vid tillfällen där luften är kall och torr.

Hur behandlar man astma?

Astma kan behandlas med två olika typer av mediciner: anti-inflammatoriska läkemedel för att hämma den underliggande sjukdomen i luftrören och luftrörsvidgande mediciner som används vid akuta besvär.

Kan man bli frisk från astma?

Du kan bli helt symtomfri från astma! Astma kan tyvärr inte botas och är som en kronisk sjukdom, men om astman startar i barndomen är chansen relativt god att symtomen blir mildare med åren.

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma här

 

 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Covid spirometry

Är det säkert att göra spirometri på din klinik?

03 september 2020

Visir, munskydd, förkläde, desinficera till man storknar, filter på spirometern och plexiglas. Vi har hört…

Astmamedicin

Visst är det farligt med astmamedicin, eller?

08 juni 2020

Vi vet att det är många som undrar om det är farligt att ta astmamedicin….