Att träna med astma

För astmatiker kan det vara svårt att veta när och hur man ska och kan träna. Vi har träffat Viktor som tränar crossfit, är astmatiker och använder AsthmaTuner. Med AsthmaTuner förebygger han att inte bli sjuk och missar då inte lika mycket träning eller behöver vara borta från skolan lika mycket.

Viktor är 18 år och har använt AsthmaTuner i 1,5 år. Viktor tävlar i crossfit på elitnivå och tränar flera dagar i veckan. Tidigare har förkylningar hindrat honom från att träna under längre perioder. Med AsthmaTuner missar han inte lika mycket träning eller behöver vara borta från skolan lika mycket.

Viktor börjar intervjun med att berätta hur det såg ut innan han började använda AsthmaTuner. Han fick då en behandlingsplan i skrift vilket var mindre bra, berättar han. Med AsthmaTuner har jag koll på min astma enkelt och lättillgängligt i en app istället! Fortsätter Viktor.

Nu kan jag förebygga att vara sjuk!

Det bästa med AsthmaTuner är att jag har kunnat förebygga att vara sjuk. Tidigare var jag sjuk väldigt länge och det gjorde att jag missade mycket skola och träning, berättar Viktor.

Jag skulle rekommendera AsthmaTuner till alla!

Jag skulle definitivt rekommendera AsthmaTuner till andra! Det har hjälpt mig otroligt mycket, förklarar Viktor.

Träning + astma?

För astmatiker kan det vara svårt att veta vad och hur man ska träna. Därför tänkte vi besvara några vanliga frågor kopplat till träning och astma.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Det är väldigt bra att vara aktiv och röra på sig, inte bara psykiskt utan även fysiskt. Astmatiker mår oftast bättre av att röra på sig då luftvägarna mår bättre av att man rör på sig, vilket leder till en förbättrad lungfunktion. Personer med astma kan ha det jobbigt vid ansträngning, därför bör man exempelvis värma upp ordentligt innan man anstränger sig fysiskt, speciellt vid tillfällen där luften är kall och torr. Men med en bra behandling så kan astmatiker träna utan att ha symtom!

Vad är ansträngningsastma?

Ansträngningsastma innebär att du får besvär av din astma när du tränar. Det är väldigt vanligt att få när du anstränger dig fysiskt. Anledningen är att när du tränar så andas du snabbare och genom munnen. Vilket då gör att luften som kommer ner till slemhinnorna i luftrören är mycket torrare och kallare än den hade varit om du hade andats genom näsan. Detta leder då till att luftrören kan dra ihop sig och göra det svårare att andas.


Många astmatiker kan bli rädda för träning för att undvika jobbiga astmasymtom. Träning kan faktiskt hjälpa när man har astma. Det kan göra att lungorna blir mer stabiliserade, att astmasymtomen minskar och att kroppens syreupptagningsförmåga ökar. Dessutom kan musklerna runt bröstkorgen bli starkare, som gör det lättare att hosta upp slem.

Hur kan AsthmaTuner hjälpa mig med min träning?

Med hjälp av AsthmaTuner så kan du ta kontroll över din astma. Genom att du får en individuell behandlingsplan kan du följa din astma över tid, så du vet hur mycket medicin du ska ta och därav kan förbättra din livskvalitet. Vår lösning kan användas för alla som har astma.
Vi på Asthmatuner vill hjälpa genom att skapa medvetenhet om sjukdomen så att astmatiker och vårdgivare ska förstå sig på sjukdomen bättre och i sin tur få en bättre behandlingsplan.

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma härMissa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

AsthmaTuner subventioneras

24 februari 2020

Vi på AsthmaTuner har glada nyheter! Vi kan nu berätta att AsthmaTuners digitala spirometer ingår…

Astmabesvär i skidbacken

14 februari 2020

Dags att sätta på dig skidorna och inta skidbacken? Vi vill försöka hjälpa dig undvika…

Nu gör vi det enklare att ta kontroll över din astma!

31 januari 2020

Vi vet att det är viktigt för dig ha koll på hur din astma utvecklas…

Nytt år nya funktioner i AsthmaTuner

24 januari 2020

Vi fortsätter att utveckla AsthmaTuner baserat på er feedback! Vi har under hösten arbetat tillsammans…