Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Att träna med astma

För astmatiker kan det vara svårt att veta när och hur man ska och kan träna – och många personer lider dessutom av ansträngningsastma. Vi berättar mer om att träna med astma och ansträngningsastma. Vi har även träffat Viktor som tävlar i crossfit, är astmatiker och har fått hjälp av att använda AsthmaTuner.

Träning + astma =  ?

För astmatiker kan det vara svårt att veta vad, hur och om man ska träna. Därför tänkte vi besvara några vanliga frågor kopplat till träning och astma.

Träna med astma vs ansträngningsastma?

Det är väldigt vanligt att astmatiker upplever att det är jobbigt att träna. Detta beror på att luftrören är känsliga och blir extra irriterade vid ansträngning eftersom mycket luft passerar under en kort tid – detta gäller speciellt om man redan upplever att man har symptom innan man börjar träna.

Det finns även de som inte har besvär i vardagen av sin astma men som får astmabesvär enbart när det tränar. Detta kallas för ansträngningsastma. Den kraftiga andningen irriterar luftrören vilket för att de drar ihop sig. Det är extra vanligt vid träning i kall och torr luft.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Det är väldigt bra att vara aktiv och röra på sig, inte bara för att stärka kroppens muskler utan även för den mentala hälsan, detta gäller även för astmatiker. Men träning kan faktiskt ytterligare hjälpa för astmatiker. Det kan till exempel göra att lungorna blir mer stabiliserade, att astmasymtomen minskar och att kroppens syreupptagningsförmåga ökar. Dessutom kan musklerna runt bröstkorgen bli starkare, som gör det lättare att hosta upp slem.

Tips för att träna med astma!

  • Var rätt behandlad. Grunden för att undvika astmabesvär vid träning är att vara rätt behandlad. Då är inflammationen mindre och blir inte lika irriterade av ansträngningen.
  •  Värm upp ordentligt. Värm upp ordentligt så hinner luftrören anpassa sig och du kan undvika chocker.
  • Andas med både näsa och mun. Genom att andas med både näsa och mun hinner luften värmas upp mer vilket kan lindra astmabesvär

 


Viktor har astma och tävlar i Crossfit

Viktor är 18 år och har använt AsthmaTuner i 1,5 år. Viktor tävlar i crossfit på elitnivå och tränar flera dagar i veckan och ibland till och med flera gånger per dag. Han har dessutom astma som ofta blir sämre under förkylningar och infektioner.

”Tidigare gjorde en vanlig förkylning att jag var sjuk i flera veckor”

Behandlingsplan på papper fungerade inte

Viktor börjar intervjun med att berätta hur det såg ut innan han började använda AsthmaTuner. Han fick då en behandlingsplan i skrift vilket var mindre bra, berättar han. Det var opraktiskt att använda behandlingsplanen på papper eftersom man inte har med den hela tiden. Med AsthmaTuner har jag koll på min astma enkelt och lättillgängligt i en app istället! Fortsätter Viktor.

Långdragna förkylningar hindrade träning och skola 

Tidigare har förkylningar hindrat honom från att träna under längre perioder. När en förkylning kom ledde det ofta till att han blev sjuk i flera veckor i streck. Något som är vanligt för astmatiker.

”Med AsthmaTuner missar jag inte lika mycket träning och behöver inte vara borta från skolan lika länge”

Jag skulle rekommendera AsthmaTuner till alla!

Med AsthmaTuner blev det enklare att hela tiden vara rätt behandlad och öka behandlingen i tid. Nu blir jag inte sjuk lika länge vid förkylningar – utan det är som för alla andra. Med AsthmaTuner missar jag inte lika mycket träning och behöver inte vara borta från skolan lika länge.

Jag skulle definitivt rekommendera AsthmaTuner till andra! Det har hjälpt mig otroligt mycket och gjort att jag kan satsa på Cross-fit, förklarar Viktor.

Hur kan AsthmaTuner hjälpa mig med min träning?

Det viktigaste för att undvika astmabesvär vid ansträngning är att vara rätt behandlad. Med AsthmaTuner kan du när som testa din astma och få en individuell behandlingsrekommendation vilken medicin du behöver för att må som bäst. Det gör att du enklare alltid kan vara rätt behandlad.

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa information om astma som kan vara hjälpsam och användbar. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Foto av Pax Engström

2020 med AsthmaTuner

22 december 2020

Året som har varit med AsthmaTuner Nu är 2020 snart över och även om det…

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Covid spirometry

Är det säkert att göra spirometri på din klinik?

03 september 2020

Visir, munskydd, förkläde, desinficera till man storknar, filter på spirometern och plexiglas. Vi har hört…