Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Påverkar pollen din astma?

Pollensäsongen började väldigt tidigt i år. Eftersom många får astmabesvär av pollen, reder vi ut de vanligaste frågorna kring pollen, astma och vad du kan göra för att minska besvären.

Vad är pollenallergi?

En allergi innebär att man är extra känslig mot något ämne. Vid pollenallergi är det just olika typer av träd- och växtpollen som man är känslig emot. Pollenallergi är mycket vanligt i Sverige. Man brukar säga att ungefär 1 på 5 av alla tonåringar och vuxna lider av pollenallergi.

Läs mer om pollenallergi hos 1177 Vårdguiden

Vad är vanliga tecken på pollenallergi och astma?

Typiska tecken på pollenallergi är att det rinnande näsa och nästäppa, nysningar, röda och kliande ögon och att man känner sig extra trött. Det kan med andra ord vara ganska likt en vanlig förkylning – däremot har man sällan feber eller ont i halsen vid allergiska besvär. Om du även upplever besvär som pipande och tung andning, långvarig hosta eller att du inte orkar lite mycket vid träning eller ansträngning utomhus kan du även ha astma.

Misstänker du att du har pollenallergi?

För att få rätt hjälp är det viktigt att du får diagnosen fastställd av vårdpersonal. Om du misstänker pollenallergi och vill ha en diagnos och råd om behandling kan du kontakta din vårdcentral eller en digital vårdgivare som Min Doktor.

Varför påverkas min astma av pollen?

Astma är en inflammation i luftrören som påverkas av olika faktorer, du kan läsa mer om astma här. Om du får astma av pollen så är det just pollen som dina luftrör är känsliga mot. När du är ute och kommer i kontakt med pollen ökar inflammationen och du får typiska astmabesvär.

Hur kan jag minska astmabesvär från pollen?

Pollensäsongen är oftast extra svår för dig som astmatiker och det kan vara svårt att må bra och undvika symptom. Detta beror på att din astma varierar beroende på hur mycket pollen det är i luften och hur mycket du är ute. Några generella tips för hur du kan lindra besvären:

-Se till att få rätt stöd och behandling för din pollenallergi. Kan du minska allergiska besvären hjälper detta även din astma.

-Säkerställ att ha en bra grundbehandling för din astma och justera din astmabehandling kontinuerligt efter din lungfunktion och vilka besvär du upplever.

-Om det går, försök att inte utsätta dig för pollen i onödan. Till exempel kan det vara klokt att träna inomhus när det är som mest pollen ute.

Hur vi på AsthmaTuner hjälpa dig

För att undvika astmabesvär är det viktigt att du är rätt behandlat och justerar din behandling efter hur du och dina luftrör mår. Med hjälp av AsthmaTuner lungfunktionsmätare och app kan du göra ett test och få en rekommendation om vilken behandling du behöver för att må som bäst. Det finns även en pollenrapport i AsthmaTuner. Pollenrapporten hjälper dig alltid ha koll på hur mycket pollen det är ute och anpassa din behandling och aktiviteter därefter.

Inte nog med det så slipper du att ta ledigt från arbete eller skola och gå ut i onödan för att få träffa din vårgivare. Nu kan du tillsammans med våra digitala partners träffa din vårdgivare hemma när det passar dig.

Kom igång med AsthmaTuner här

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om astma här

Läs mer om AsthmaTuner här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Covid spirometry

Är det säkert att göra spirometri på din klinik?

03 september 2020

Visir, munskydd, förkläde, desinficera till man storknar, filter på spirometern och plexiglas. Vi har hört…

Jag är astmatiker och blev smittad av Covid-19

27 mars 2020

Vi har pratat med Jesper. Han är astmatiker och har blivit smittad av Coronaviruset Covid-19….