Pollensäsongen börjar tidigt i år

Pollensäsongen börjar tidigt i år. Vi vet att många med astma även lider av pollenallergi. Vi vill upplysa om symptom och saker du kan göra för att minska dina besvär med pollen. Tro det eller ej men pollensäsongen har redan börjar i stora delar av landet. Just nu är det låga nivåer av hassel och al i Stockholm.

Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är

Pollen som även kallas för hösnuva. Ger besvär som röda, kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.

 

Symptom vid pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt att du får ett eller flera symptom:

  • Vattnig snuva och nästäppa.
  • Nyser mycket.
  • Klåda i näsan.
  • Röda, kliande ögon som rinner.
  • Man känner sig trött.

 

Den som är pollenallergisk kan få astma. Du kan få rethosta och andnöd, som brukar vara värst om du anstränger dig.Besvären börjar under pollensäsongen som ibland startar redan i början på året. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. Om du är allergisk mot gråbopollen är det vanligt med besvär under sensommaren. Allergin liknar besvären vid vanlig förkylning. Men vid förkylning får du ofta också ont i halsen, ibland tjock, gul snuva och någon gång hög feber, vilket du inte får vid pollenallergi. Besvären vid pollenallergi kan dessutom variera från dag till dag och varar under en längre tid än förkylning.

 

Den som är pollenallergisk kan få astma

Ibland kan du få hosta eller andnöd under pollensäsongen. Det kan bero på att allergin orsakar astmabesvär. Typiska symtom för astma som beror på pollen är att du får ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning. Vanligast är att du får astmasymtom de dagar när det är mycket pollen i luften. Du kan också få astmabesvär när du tränar ute under pollensäsongen. Det är viktigt att kontaktar en läkare på vårdcentral eller en specialistmottagning om du får astma på grund av pollen. Läkaren kan då hjälpa dig med lämplig medicinering.

Läs mer hos 1177 Vårdguiden

Pollenrapport i AsthmaTuner

I AsthmaTuners app kan du se en pollenrapport och prognos. Det hjälper dig alltid ha koll på hur mycket pollen det är ute och anpassa din behandling och aktiviteter därefter. Det är viktigt att vara rätt behandlad för att minska dina besvär. Många astmatiker får inte en optimerad behandling vilket leder till att många människor får för mycket eller för lite medicinering, som kan ha en negativ påverkan i vardagen. Därför tror vi, genom att använda vår trådlösa spirometer och vår app, att du får en objektiv återkoppling om vilken medicin du ska ta vid en viss tidpunkt. Inte nog med det så slipper du att ta ledigt från arbetet eller sitta i väntrummet för att få träffa din vårgivare. Nu kan du träffa din vårdgivare digitalt, via video eller telefon.

Kom igång med AsthmaTuner här

 

Se till att hålla utkik här på vår blogg för att inte missa spännande information om astma som kan vara hjälpsamma och användbara för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om astma här

Läs mer om AsthmaTuner härMissa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

AsthmaTuner subventioneras

24 februari 2020

Vi på AsthmaTuner har glada nyheter! Vi kan nu berätta att AsthmaTuners digitala spirometer ingår…

Astmabesvär i skidbacken

14 februari 2020

Dags att sätta på dig skidorna och inta skidbacken? Vi vill försöka hjälpa dig undvika…

Nu gör vi det enklare att ta kontroll över din astma!

31 januari 2020

Vi vet att det är viktigt för dig ha koll på hur din astma utvecklas…

Nytt år nya funktioner i AsthmaTuner

24 januari 2020

Vi fortsätter att utveckla AsthmaTuner baserat på er feedback! Vi har under hösten arbetat tillsammans…