Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Jag är astmatiker och blev smittad av Covid-19

Vi har pratat med Jesper. Han är astmatiker och har blivit smittad av Coronaviruset Covid-19. När viruset började sprida sig i Sverige var Jesper försiktig då han förstod att han ingick i en riskgrupp. Efter att ha fått vissa symtom började han bli misstänksam. Jesper jobbar inom vården och har därför prioriterats för testning för Covid-19.

Astman började redan när jag var 1 år gammal

Det hela började när jag var cirka 1 år gammal. Vi flyttade till ett nytt hus och efter vi bott där cirka 14 dagar så blev jag helt blå i ansiktet och tappade andan och blev inlagd med regelbundna kontroller. Det konstaterades senare att det var svartmögel i huset som inte upptäckts innan vi flyttade in.

Besvären kom tillbaka igen i årskurs 6 med dålig andning och trötthet. Det visade sig att skolan var full av mögel. Jag orkade inte springa lika mycket som de andra i klassen utan blev fortare andfådd och trött. Först där fick jag astmadiagnosen på papper och började gå på regelbundna kontroller, fortsätter Jesper.

Sedan gick åren, jag blev bättre i min astma och slutade helt med medicin. Efter ett personligt trauma 2011 började jag få panikångestattacker och fick åka in flera gånger med ambulans med andningsproblem. Troligen utlöste traumat astman igen och jag kämpade för att få sjukvården att förstå att andningsproblemen inte bara var relaterat till ångesten. När jag fick medicin för astma blev det bättre. Behandlingen behövde justeras under ytterligare när jag fick vattenkoppor i 20 års ålder och även blev sämre i astman och fick ofta andnöd. Det har fungerat jättebra fram tills nyligen då jag blev diagnostiserad med Covid-19, berättar Jesper.

Jag var försiktig när Coronaviruset började spridas

Jag har varit lite nervös då jag är en riskgrupp med astma, högt blodtryck och förändring på hjärtat. För att ändå kunna hjälpa till och bidra på mitt arbete inom vården har jag varit noga med att skydda mig från viruset. Jag har också varit alltid varit noga med att ta förebyggande astmamedicin, så att om jag blir smittad ska kunna hantera infektionen bättre, förklarar Jesper.

Symtomen började med huvudvärk och feber

De första symptomen var huvudvärk och febertoppar. Jag kände mig lite tröttare än vanligt men tänkte att det var huvudvärken som jag levt med till och från nästan varje dag sedan 2011 då traumat var, berättar Jesper. Det var svårt att skilja symptomen men min chef och infektionsläkaren beslutade att ett test skulle tas på mig, forsätter Jesper. Det är viktigt att man stannar hemma även när man har milda och diffusa symtom så vi tillsammans kan stoppa spridningen av viruset.

Symtomen jag har nu är feber, framför allt kvällstid. Jag är slö och matt i kroppen, känner att hjärtat jobbar extra, ibland rusar, nu när jag har en infektion. Sedan har jag en väldigt intensiv och jobbig huvudvärk, som ändrar karaktär i smärta. Jag har tungt att andas och är flåsig när jag är uppe och rör på mig och har även stundvis värk i musklerna, berättar Jesper.

Min astma har blivit lite sämre

Jag känner att min astma blivit sämre, vilket är vanligt vid infektioner för mig och många andra astmatiker. Jag brukar bli ganska påverkad av infektioner de gånger jag blir sjuk, fortsätter Jesper. Men det är ju väldigt individuellt om man får kraftiga eller lindriga symtom.

Nu har jag blivit ordinerad en ökad medicinering med kortisontabletter och en starkare inhalator. Jag ska även ringa vårdcentralen då jag har svårt att ta min luftrörsvidgande medicin. Man måste suga in dosen med kraft, vilket jag inte orkar just nu när jag har svårt med andningen. Men det har varit ett problem länge som jag diskuterat många gånger med dem på vårdcentralen, berättar Jesper.

Ingen pågående kontakt med sjukvvården

Jag har ingen pågående kontakt just nu med sjukvården men jag har fått ett direktnummer till infektion så jag kan ringa om jag har frågor eller om jag blir sämre. Då får man ta ställning om jag ska läggas in

Jag känner mig trygg som det är nu och jag vet att jag bara behöver ringa ett samtal så finns det någon som svarar på frågor och att jag kan bli inlagd om det skulle behövas hjälp med andningen, förklarar Jesper.

Viktigt att inte stressa upp sig och ta din förebyggande medicin

Till sist vill jag bara säga till alla läsare att andas och ta djupa andetag, stressa inte upp er då andningen mår sämre av det och var rädda om er. Jag vill också tacka min chef som varit underbar som hört av sig varje dag och kollat hur jag mår och fortsätter göra det.

Det viktigaste budskapet med detta är att jag trots livslång astma och med hjälp av förebyggande medicin har kunnat arbeta inom vården och hantera Covid-19 helt okej och jag känner att vården är uppmärksam och pålitlig.

Tack Jesper för att vi fick prata med dig. Vi hoppas att du blir piggare snart.

Läs mer om astma och Covid-19 hos Astma och Allergiförbundet här

För mer information

Håll utkik här på vår blogg för att inte missa information om astma som kan vara användbar för astmatiker och närstående. Har du några frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss!

Glöm inte följa oss på Facebook här. Så att du enkelt kan hålla koll på nya blogginlägg.

Läs mer om AsthmaTuner här

Läs mer om astma här

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Foto av Pax Engström

2020 med AsthmaTuner

22 december 2020

Året som har varit med AsthmaTuner Nu är 2020 snart över och även om det…

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Covid spirometry

Är det säkert att göra spirometri på din klinik?

03 september 2020

Visir, munskydd, förkläde, desinficera till man storknar, filter på spirometern och plexiglas. Vi har hört…