Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Visst är det farligt med astmamedicin, eller?

Astmamedicin

Vi vet att det är många som undrar om det är farligt att ta astmamedicin. För att reda ut några av de vanligaste frågorna så har vi intervjuat Henrik Ljungberg som är Överläkare och grundare till AsthmaTuner. 

Vilka är de vanligaste medicinerna mot astma? 

Det är vanligast att man använder inhalatorer vid astma. Inhalatorerna innehåller läkemedel i pulver eller sprayform som man suger ner i lungorna. Inhalatorerna har lite olika syften och man brukar ofta prata om förebyggande och snabbverkande.

Förebyggande inhalatorer

Förebyggande medicinering är grunden den viktigaste astmabehandlingen. Dessa inhalatorer innehåller läkemedel som verkar på lång sikt och behandlar astman i grunden. De kallas förebyggande eftersom man inte märker effekten av medicinen direkt utan det tar tid.

Snabbverkande inhalatorer

Dessa inhalatorer innehåller läkemedel som har snabb effekt och vidgar luftrören. De är bra för att lindra symtom av astma, som ibland kan komma plötsligt.

”Snabbverkande, kortidsverkande, luftrörsvidgande, vid behovsmedicin, symptomlindrande osv…. oavsett vad du kallar den ska du helst inte behöva använda den alls”

Om man måste använda snabbverkande ofta är det ett tecken på att man inte är rätt inställd i sin förebyggande medicinering. Det kan till och med vara farligt att bara använda sin akutmedicin. Det blir då lättare att man missar att astman håller på att försämras och att man är på väg mot ett astmaanfall

Är det farligt att ta astmamedicin? 

Nej, det är inte farligt att ta astmamedicin, utan tvärtom. Man orkar mer och luftrören är i bättre form inför tillexempel triggers som luftvägsinfektioner, pollen m.m. så att man inte behöver bli så sjuk och hostig.

Men kortison är väl inte bra?

Den förebyggande behandlingen innehåller en liten dos kortison, men inte så att det är farligt. När inhalatorerna först kom för 50 år sedan hade man mycket högre dos och då blev det mer biverkningar och astmamedicinerna fick lite oförtjänt dåligt rykte.

Det finns en liten risk att få svamp i munnen av inhalatorerna. Det går enkelt att undvika genom att skölja munnen med vatten eller borsta tänderna. Inhalatorn får gärna stå bredvid tandborsten så man kommer ihåg den.

Ska man sluta ta astmamedicin när man mår bra för att minska biverkningar?

Nej! Det är väldigt viktigt att fortsätta med den förebyggande behandlingen, även när man mår bra. Oftast finns hela tiden lite astma kvar ”i botten”. Det kan vara så lite att man inte märker det. Om man då tränar, blir förkyld eller får pollenbesvär kan man snabbt få symtom som kan bli onödigt allvarliga och långa.

Vissa har säsongsbunden astma och bara behöver behandla sig när det är tillexempel är pollensäsong, men då vet man det. Är du osäker kontakta din läkare.

Ska jag vänta med att trappa upp medicinering tills det verkligen behövs?

Nej! Om man börjar för sent blir oftast besvären mycket allvarligare och det behövs ofta högre dos en längre tid.

Är astmamedicin dåligt för miljön?

Nej Inte så farligt, medicinerna som används mest i Sverige tillverkas i Europa och inhalatorerna är ofta gjordaav miljövänlig plast. Inhalatorer som innehåller pulver är lite miljövänligare jämfört med sprayinhalatorerna som har högre CO2-avtryck. Försämring av astma så att man måste söka vård är mycket sämre för klimatet.

Hur vet man hur mycket astmamedicin man behöver?

Det är viktigt att följa ordinationen från din läkare. Men eftersom man måste öka och minska dosen hela tiden beroende på hur man mår kan det vara svårt. Även om astmamedicin inte är farligt i normal dosering så ska man inte ska ta mer läkemedel än det som behövs. Därför har vi utvecklat AsthmaTuner. AsthmaTuner hjälper dig att använda så lite medicin som möjligt men ändå må bra.

Stort tack för din tid Henrik och hoppas att vi hörs mer snart! ??

För mer information

Håll utkik här på vår blogg för att inte missa information om astma som kan vara användbar för vårdgivare och astmatiker. Glöm inte följa oss på Facebook här

Läs mer om AsthmaTuner här

1 Kommentar
  • Robert
    Publicerat kl 07:19h, 21 september Svara

    Hej!
    Jag är kille som älskar och träna. Men mår mycket dåligt efter några timmar. Har tryck på bröstet, svårt och andas och har ångest. Har varit på vårdcentralen och fick atarax utskriven men mådde mycket dåligt av dom.

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss:

Testa din astma och plantera träd i regnskogen!

17 november 2020

Nu har vi lanserat samarbetet mellan AsthmaTuner och OneTreePlanted i appen. Våra användare kan nu…

Förbättrad spirometri

Nya referensvärden (Hedenström/Solymar) för spirometri!

04 november 2020

Intresset för spirometri på distans har ökat stort då det möjliggör en god och säker…

Nu kan jag springa halvmaraton i New York!

09 mars 2020

Vi har träffat Merja, hon är astmatiker och användare av AsthmaTuner. Merja har haft astma…

Nu gör vi det enklare att ta kontroll över din astma!

31 januari 2020

Vi vet att det är viktigt för dig ha koll på hur din astma utvecklas…