Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Kvinnor och astma

Kön påverkar både hur vanligt astma är men påverkar också allvarlighetsgraden. Fler och fler får astma, och statistik visar att upp till 2 av 3 med en astmadiagnos i USA är kvinnor

Kvinnor och astma

Kön påverkar både hur vanligt astma är men påverkar också allvarlighetsgraden. Fler och fler får astma, och statistik visar att upp till 2 av 3 med en astmadiagnos i USA är kvinnor (länk)

Men vad vet vi om kvinnor och astma idag?

Forskning visar att efter puberteten är astma mer vanligt hos kvinnor än män (länk). Kvinnor har oftare en mer allvarlig grad av astma och flera allvarliga försämringar. Kvinnor blir också oftare inlagd på sjukhus och dödsfall är mera vanligt bland kvinnor med astma. Innan puberteten är astma mer vanligt bland pojkar än flickor, medan under puberteten blir astma vanligare bland tjejer.

Kvinnliga hormoner påverkar astman

Det finns fortfarande lite forskning inom området men studier visar att östrogen har en inverkan på hur kvinnor mår i sin astma. Studier visar att det kvinnliga hormonet östrogen kan ha en negativ påverkan på lungorna och ökar inflammationen i luftvägarna. Testosteron däremot kan man se har en positiv effekt på immunförsvaret.

Det som man sett hittills är att låga eller höga östrogenhalter inte har en direkt effekt på astman utan snarare variationerna och balansen mellan östrogen- och progesteronhormon som ger försämringar i astma-symtom. Denna obalans i hormonerna sker framförallt vid menstruation, graviditet och klimakteriet. Många kvinnor ser att astma-kontrollen har en stark koppling till menstruationscykeln och en del läkare rekommenderar kvinnor att gå upp i förebyggande medicin och undvika triggers några dagarna just inför sin mens ska starta (länk). Preventivmedel kan också påverka astman (länk).

Är det något som AsthmaTuner kan ha med sig i sin fortsatta utveckling för att underlätta för kvinnor att medicinera korrekt?

Astma-symtom hos kvinnor inte likadana som hos män

Symptomen varierar också mellan könen, där kvinnor är i högre risk för väsande andning. Män blir oftare bättre i sin astma med åldern, medan kvinnor oftare blir sämre. Utöver detta rapporterar kvinnor oftare andnöd, depression, mer bruk av snabbverkande luftrörsvidgande inhalator och begränsningar i fysisk aktivitet (länk).

Genom att testa astman regelbundet med AsthmaTuner kan vi bättre försöka förstå hur astman hänger ihop med variationer i hormonnivåerna.

Graviditet och astma:

Studier visar att gravida kan bli försämrade i sin astma medan vissa inte märker någon skillnad och där vissa till och med mår bättre. Studier har visat att det viktiga är att den gravida tar väl hand om sin astma under graviditeten eftersom barnet behöver syrerik miljö för att utvecklas. Därför rekommenderas att gravida som har astma ska få en egen skriftlig behandlingsplan så att man tidigt kan förhindra inflammation och därmed minska symtom som kan påverka bebisens tillväxt (länk).

Kvinnor inom astma-innovation

Idag vill vi även belysa kvinnors delaktighet inom astma-innovation. Det var till exempel 13-åriga Susie Maison som var först ut med att ifrågasatt inhalatorns ineffektiva design. Susie tyckte det var konstigt och klumpigt att nebulisatorn hon använde hade en ballong.

Susie frågade sin pappa som var farmokolog om det skulle kunna vara mer som en hårspray-behållare istället. Med hjälp av Susies briljanta idé och kemisten Irving Porush lyckades de ta fram en trycksatt behållare för astma-medicin som vi idag känner till som den moderna inhalatorn.

Dela gärna dina egna erfarenheter med oss i kommentarsfältet och håll utkik på vår blogg för andra inlägg om astma.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: