Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Miljösmarta tygpåsar när astmatiker får hem sin spirometer

Vi använder oss av miljösmarta tygpåsar som är gjorda av återvunnet material när astmatiker får hem en spirometer. Vi har pratat med Josephine Alhanko som är en av grundarna och försäljningschef på Reused Remade som producerar våra AsthmaTuner-tygpåsar.

Vi använder oss av miljösmarta tygpåsar som är gjorda av återvunnet material när astmatiker får hem en spirometer. Vi har pratat med Josephine Alhanko som är en av grundarna och försäljningschef på Reused Remade som producerar våra AsthmaTuner-tygpåsar.

Vad gör Reused Remade?

Reused Remade grundades med ambitionen att ta tillvara redan producerat tyg – i vårt fall hotellakan – för att sy hållbara, designade och miljösmarta tygpåsar. Vi grundades 2016 och har försäljning i hela Norden och Tyskland hos bland annat ICA, Systembolaget, NK och Svenskt Tenn.

Berätta dina tankar bakom Reused Remade när du startade företaget?

Jag var hemma och sjuk i sängen och hade just fått mitt tredje barn när jag hörde klimatkonferensen i Paris 2015. De diskuterade att om vi inte gör något åt plastnedskräpningen så har vi mer plast än fisk i våra hav 2050. Detta fick mig att tänka till och viljan att bidra till en bättre värld för mina barn föddes. Jag började fundera på vilket material som det redan fanns mycket av och som man kunde använda för att tillverka hållbara tygpåsar för vardagligt bruk som skulle gå att tvätta och användas om och om igen. Eftersom jag låg i sängen kom jag att tänka på lakan och funderade kring vad som händer med de stora volymerna hotellakan som finns i världen när de inte längre kan användas. Jag insåg att fördelarna med att använda detta material var många, de var vita, rektangulära, finns i stora volymer i hela världen och har inte många sömmar så därmed förhållandevis lätt att ta tillvara och sy om.

Hur ser processen ut för AsthmaTuners påsar?

Vi samarbetar idag med ledande tvätterier i hela Europa för att samla in materialet när det inte längre kan användas av hotellen. De tvättade och manglade lakanen skickas med båt till våra fabriker i Pakistan eller Litauen där de skärs, trycks och sys om till tygpåsar efter kunden behov och önskemål. Fördelen med MediTuners påsar är att vi kan använda spillmaterialet vi får från våra större påsar vilket ytterligare ökar miljönyttan och minskar svinn.

Vilket material använder ni er av och skulle du säga att materialet är bättre för personer med allergi och överkänslighet?

Vi använder oss av hotellakan och 90 % av dem är gjorda av bomull och polyester. Det positiva med att använda ett redan producerat och använt material är, förutom att det sparar stora mängder vatten vid produktion också att tyget innehåller betydligt mindre kemikalie- och bekämpningsmedelsrester jämfört med nytt tyg. Det släpper också ifrån sig avsevärt mindre ludd och damm vilket är bra både för astmatiker och för dem som arbetar i fabrikerna. Luften i deras arbetsmiljö har förbättrats markant tack vare att överblivna fibrer redan tvättats bort under sin tid som lakan, det blir helt enkelt mindre damm och luftföroreningar vid hanteringen.

Mår jorden bra, så mår lungorna bra. Ge gärna tips på hur en astmatiker/privatperson kan välja rätt företag ur ett miljövänligt perspektiv när de handlar.

Mitt tips är att leta efter företag som jobbar så hållbart som möjlig med sin produktion. Vi håller på att söka miljömärkningen Bra Miljöval Re-design som ges ut av Naturskyddsföreningen. Det är klokt att som konsument titta efter dessa miljömärkningar när man handlar då man kan vara lugn då kraven att få dessa märkningar är tuffa och gör skillnad. Mitt tips är också att helst använda begagnade kläder då de innehåller mindre gifter, köpa second hand och alltid tvätta nyköpta kläder innan användning.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: