Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Vad är tyst astma och hur upplever Sofia det?

Berätta gärna om vad tyst astma är och hur det är för dig

När jag får mina astma-symtom så får jag inte den typiska astma-symtomen, som brukar dels vara att man har svårt med andningen. Istället får jag ofta ont i huvudet, det gör att astman är mycket svårare att upptäcka och efter några utredningar och läkarbesök i tonåren så har jag därmed fått diagnosen tyst astma.

Berätta även kort om dig själv

Jag är 22 år gammal och har precis läst klart min kandidatuppsats i företagsekonomi på Stockholm Business School, där jag min sista termin pluggade i Portugal. Jag är en positiv och aktiv tjej som gillar att hitta på mycket och därför är det viktigt för mig att få hjälp och ha bättre koll på min astma.

Vad var det som gjorde att du eller din vårdgivare misstänkte att du hade astma?


När jag gick i högstadiet tränade jag väldigt mycket gymnastik och mina föräldrar började notera hur dålig kondition jag hade. Under den tiden var jag både väldigt ljud och ljuskänslig och hade ofta ont i huvudet. Men det var när jag en dag i skolan fick synbortfall och min pappa tyckte då att vi skulle åka in till akuten eftersom det kan röra sig om något allvarligt vid synbortfall. Väl på sjukhuset fick jag hjälp och de konstaterade att synbortfallet berodde på migrän, därav var jag även ljud och ljus känslig. För att få hjälp med min migrän fick jag en tid hos en barnläkare och det var där de kunde konstatera att jag hade astma och att astman var anledningen till min migrän.


När fick du din första astmadiagnos? Kan du berätta lite om hur och när du fick dina 2 astmadiagnoser?


När jag var liten hade jag förkylningsastma som är vanligt förekommande hos barn men som med åren växte bort, även hos mig. Så jag fick min första astmadiagnos när jag var liten och där jag endast fick behandling vid behov, som när jag var sjuk. Men det var i mina tonår som jag fick diagnosen tyst astma. Hos barnläkaren fick jag av rutin testa min andning där de kunde konstatera att jag hade den klassiska ”hängmattan” som astmatiker har, vad det är har jag inte stenkoll på men att vid utandning andas man ojämnt. Här fick jag sedan höra att jag hade gått på en 70% lungkapacitet under en längre period, men det var inget jag hade märkt mer än dålig kondition och huvudvärk. Efter detta besök har jag fått diagnosen att det rör sig om tyst astma, vilket jag fick gå och kolla några gånger hos barnläkaren.

Vad är vanliga astma-symtom för dig? 


Min vanligaste symtom är huvudvärk men i dagsläget är jag inte så påverkad av min astma. Självklart vid förkylning känner jag av den lite mer men det är oftare att jag får ont i huvudet och känner mig trött. 


Du fick höra att det är inte många läkare som vet om diagnosen tyst astma, känner du att du har fått den hjälpen du behöver ändå?

Jag har upplevt och även stött på äldre läkare som inte har trott eller förstått sig på min astmadiagnos. Där till och med en läkare, trots mitt utlåtande av två andra läkare, påstod att jag bara inbillade mig och att jag inte alls hade astma. Men jag har även mött väldigt många bra läkare som har fått mig att förstå vad min diagnos innebär och att jag har fått hjälp. Det enda som har varit lite svårt är att eftersom jag fyllde 18 år fick jag inte längre gå till min barnläkare och det innebär att jag idag inte får någon hjälp med min astma mer än min medicin. 


Hur mår du i din astma idag?


Idag är jag inte så påverkad av min astma mer än att jag tar medicin dagligen. Jag har inga jätteproblem med huvudvärk och det var många år sedan jag hade migrän, vilket jag är väldigt tacksam för.

Är det något du saknar i din astmauppföljning? Tror du att ett egenvårdssystem som AsthmaTuner skulle hjälpa dig få bättre koll på din astma?


Eftersom jag har astma som inte visar sig i att det är svårt att andas skulle det vara en väldigt bra möjlighet för mig att regelbundet kunna följa upp min astma med egenvård. Jag ser även det positiva med egenvård eftersom jag idag inte får någon uppföljning med min astma och har svårt att veta vart jag ska vända mig. Idag tror jag även att jag medicinerar mig mer än vad jag behöver och därför skulle det också vara bra för mig med AsthmaTuner som skulle kunna hjälpa mig att se när jag ligger på bra nivåer eller sämre nivåer. 


Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: