Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Trots rekommendationer från vården så väljer Nowa att ha katt trots sin astma och allergi

Följande reportage är utformad för att underhålla och informera. Det ger inte medicinsk rådgivning. Du bör alltid rådfråga vårdpersonal när det gäller din personliga hälsa.

Vi har pratat med Nowa som har valt att leva med sina två katter för att ta reda på hur det går för just henne.

 

Berätta kort om dig själv

Jag är en tjej som älskar djur, främst katter. Katter har alltid varit en stor del i mitt liv. Jag vill egentligen vara mer aktiv än jag är. Att till exempel kunna cykla utan och behöva ta en paus vore en dröm. Därför har jag mer och mer blivit hemmasittare och då har alltid djuren varit där för mig.

Hur länge har du haft katt och på vilket sätt har det påverkat din astma och allergi?

Katt har funnits i livet hela tiden i princip. Och alltid två stycken. För det är viktigt att katter har en lekkamrat. Min astma och allergi har definitivt försämrats. Svårare att andas i närheten av djuren, andfåddhet i perioder, snuva, kliande ögon, ja en del jobbiga symtom finns det. Men med rätt medicin funkar det någorlunda.

Vad var det som gjorde att du eller din vårdgivare misstänkte att du hade astma och pälsdjursallergi?

Första gången jag sökte vård för astman så var jag ca 7 år. Det var efter jag varit med i en löpartävling jag fick de första symtomen på astma. Under den tävlingen kände jag att jag inte kunde andas, det kändes som att luften i lungorna inte riktigt räckte. Min mamma har också astma, hon förstod ganska snabbt att något inte stod rätt till. Vi sökte oss till vårdcentralen. Där fick jag några månader senare göra spirometri och fick astmamedicin. Dels för ansträngningsastma och förkylningsastma. I samband med att jag började min astmautredning fick jag ta ett allergitest. Det visade att jag var mest allergisk mot pälsdjur. I nuläget går jag på allergimottagningen på sjukhuset för min allergi.

När fick du astmadiagnos?

Astmadiagnosen har varit lite oklar. För ibland blåser jag toppenbra på spirometrin och ibland så visar det mindre bra. Jag väntar just nu på ett ansträngningstest på sjukhuset. Då jag fick påpeka att jag har ansträngningsastma och inte “sitta på stolen astma”. Men i och med pandemin så kan jag inte göra ansträngningstestet då flera olika sköterskor och läkare behöver vara med i rummet. Så själva astmadiagnosen är inte 100% men de som står i journalen är att jag visar tecken på svår ansträngningsastma men att de också misstänker att jag har EILO i bakgrunden. Om ansträngningstestet mot all förmodan skulle visa att jag har en bra lungkapacitet kommer utredning på hjärta och lungor göras. Eftersom jag är 6 veckor för tidigt född kan det vara så att något i hjärta/lungor är underutvecklade.

Hur kändes det att få bekräftat att du är allergisk mot katt?

Att få bekräftat allergi mot katt var såklart jobbigt och ställde mig många frågor. Ska jag göra mig av med katten? Ska jag aldrig mer få ha katt? Kommer mina föräldrar förbjuda mig från att klappa på djur och en hel del andra frågor. Min läkare gav mig rådet att avliva katten. Det finns inte på världskartan för mig. Jag skulle aldrig sälja eller avliva min katt för en sån liten grej. Katten har inte valt att bo hos mig utan det är jag, därför tycker jag att det är mitt ansvar att anpassa mig.

Hur hanterar du dina allergisymtom när du bor med en katt?

Medicinen hjälper mig så jag kan behålla mina djur. Och kunna leva med det jag älskar mest. Medicin är inte optimalt men det funkar för stunden. Jag dammsuger minst 1 gång om dagen. Sedan försöker jag moppa golvet så ofta det går. Vädra med öppet fönster. Det gör de lite lättare, när katthåren i luften försvinner.

Tycker du att det är värt att ha katt fast du har allergi?

Jag tycker att det är värt att ha katt trots allergi. Ja det gör det lite jobbigare, men jag älskar mina katter för mycket.

Är det något som krävs förbättring för att du ska kunna leva tillsammans med din katt?

Något som jag tror skulle kunna förbättra är luftrenare. Att rena luften kan nog hjälpa lite. Och att inte ha katter i sängen, men det är ju så svårt när de är som allra mysigast.

Vad skulle du säga till andra som är allergiska och vill ha husdjur?

Till folk som är allergiska men som vill ha husdjur skulle jag säga att hitta medicinen som passar dig bäst. Försök att städa så mycket som du kan/hinner.

Tror du att ett egenvårdssystem som AsthmaTuner skulle hjälpa dig att få bättre kontroll för att leva symtomfritt?

Jag tror att AsthmaTuner absolut är ett bra hjälpmedel. Man glömmer lätt att ta sina dagliga test. Men försök att få in det i rutin, innan du borstar tänderna t.ex. AsthmaTuner kan nog också hjälpa till att jämföra till exempel hur din lungkapacitet är utan medicin och med medicin.

Vi har även pratat med Anna Sandin som är docent och barnallergolog på Allergiexperterna (länk) och ställt kompletterande frågor.

Vad beror det på att vissa är allergiska mot pälsdjur?

Man är aldrig allergisk mot pälsdjur som grupp, man är allergisk mot allergen som finns i saliv, urin och talgkörtlar hos katt, hund, häst, marsvin, kanin eller andra djur. Det innebär att om man reagerar i kontakt med katt och utvecklar allergiska symtom och/eller astma kan man trots detta vara helt fri från symtom i kontakt med hund. Hundar utsöndrar dessutom en stor mängd olika allergen vilket gör att man kan vara allergisk mot vissa hundraser men klara andra utan symtom.

Kan man som astmatiker och allergisk mot exempelvis katt ändå ha det husdjuret om man medicinerar sig mot symtomen? Varför?

Om allergiska symtom och astma uppstår i kontakt med ex katt ska man i första hand sanera miljön från katt. Att behandla med allergimedicin och inhalationsbehandling mot astma och inte sanera miljön från de allergen som orsakar astma och andra allergiska symtom är inte att rekommendera. Om man däremot har astma mot katt men helt symtomfri i kontakt med hund kan man leva med hund så länge man inte utvecklar symtom mot hundallergen också, vilket alltid är en risk.

Skulle du säga att det är en fördel om man har välkontrollerad astma och allergi med hjälp av mediciner och då kan ha husdjur trots allergi

De som har astma ska alltid eftersträva en välkontrollerad astma. Om man är osäker om djuret i hemmiljön ger ökade symtom, finns det egentligen bara ett sätt att ta reda på det.

Att bli klok på om just detta djur ger symtom kan bara utvärderas om man under en tid, åtminstone några veckor, bor i miljö utan det specifika djuret och sedan provocerar allergin genom att flytta hem igen.

Att behandla med läkemedel och inhalationer för att kunna utsätta sig för ett specifikt djurallergen som ger allergisk reaktion genom att bo med djuret är inte att rekommendera.

Kan man bli av med sin pälsdjursallergi? Hur då?

Personer med så svår allergi kan även reagera med kraftiga allergiska symtom vid indirekt kontakt, dvs man reagerar på allergen från person i den miljö där man vistas, ex klassrummet, genom att den personen har ett specifikt djur i hemmet och tar med sig allergen till klassrummet via kläder, hud och hår.

I dessa fall kan man behandla med AIT, Allergen Immunterapi, om det är katt eller hundallergi. Denna behandling innebär att man får regelbunden injektion med stigande mängd av det specifika djurets allergen under en period och därefter underhållsbehandling under 3 års tid. Denna behandling utförs av läkare och sjuksköterskor med utbildning inom allergi och i miljö med specifika resurser.
AIT ges inte till personer som vill genomföra behandlingen för att kunna ha hund eller katt i hemmet.

Följ Allergiexperterna på instagram

Allergiexperternas hemsida

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: