Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Ny digital teknik möjliggör att ställa astmadiagnos med AsthmaTuner

Maria började uppleva besvär med andningen

Maria 47, lever ett hektiskt liv med fyra aktiva tonårsbarn. För lite mer än ett år sedan började hon få andningsbesvär vid träning. Hon fick konstant hosta och svårt att klara sina regelbundna tennispass. Men det var inte förrän hennes barn började kommentera hennes andning som hon bestämde sig för att ringa sin vårdcentral.
Barnen började undra, ’Vad du flåsar bara av att gå uppför trappen’ när vi till exempel kommer hem med matvaror från affären.

Med vanliga undersökningar såg inte vårdcentralen att det var astma

På vårdcentralen fick Maria träffa en sjuksköterska som gjorde en spirometri. Spirometri mäter utandningsluften och är den vanligaste undersökningen för att se om man har astma.

Undersökningen går till så att Maria först gör en spirometri. Efter det tar hon astmamedicin som får verka i minst 15 minuter. Sedan görs en ny spirometri. Om spirometrin blir mycket bättre efter medicin, minst 12%, säger man att det är astma.

När jag gjort min spirometri fick jag veta att jag inte fått någon stor skillnad i utandningen trots medicinen och att det kanske inte rörde sig om astma ändå.

Ett vanligt problem att ställa astmadiagnos på kliniken

Ett vanligt dilemma inom vården är att det är få som får en tydlig skillnad i spirometri och vårdpersonal är då osäker om det rör sig om en astma. Vanligt är då istället att läkaren försöker avgöra om det är astma, baserat på de besvär man förklarat och genom att testa astmabehandling i ett par månader.

Hade jag fått en astmadiagnos trots att det inte visade sig på testet och jag fick astmamedicin utskrivet så hade jag varit väldigt skeptisk till diagnosen. Jag hade inte velat ta medicin varje dag som jag inte ens vet om jag egentligen behöver om jag inte är övertygad att det faktiskt är så att jag har astma.

Ny digital teknik fångar astmabesvär i vardagen

Marias astma-sjuksköterska erbjöd henne att testa på ett nytt digitalt verktyg för att verkligen utreda hennes besvär. Hon fick en egen smart lungfunktionsmätare som kopplas via Bluetooth till mobilen. Den registrerar bland annat värden som en traditionell PEF-mätare och räknar automatiskt ut dygnsvariabiliteten. Under en period på två veckor uppmanas Maria att blåsa i mätaren minst två gånger om dagen men också vid besvär.

Jag blåste mycket i AsthmaTuner och sjuksköterskan kunde helt plötsligt få ta del av mina besvär i vardagen.

Med hjälp av AsthmaTuner fick Maria en astmadiagnos

En person som inte har astma har en lungfunktion som är någorlunda konstant på samma nivå. En person med astma har en lungfunktion som förändras under dagen och vid besvär. Marias sjuksköterska kunde direkt se alla värden och enkelt utvärdera besvär i vardagen, men hjälp av den smarta appen. Om dygnsvariabiliteten överstiger 10% för en vuxen eller 13% på ett barn är det likvärdigt med astma (länks.13). I bilden nedan ser ni tydligt hur Marias lungfunktion varierar.

När jag fick se grafen tillsammans med min sjuksköterska, så var det så tydligt och jag förstod att jag verkligen behöver astmamedicin. Det känns skönt att inte behöva vara orolig och att jag vet att jag har rätt diagnos.

Med rätt behandling minskade besvären

Nu har Maria fått en individanpassad behandlingsplan och fortsätter att använda AsthmaTuner men ett annat verktyg. Nu får Maria stöd att testa sin astma och baserat på hur hon mår får hon en se vilken medicin och dos hon ska ta. Detta gör att Maria tar rätt nivå astmamedicin så att hon kan leva som vanligt utan besvär.

Nu kan jag träna igen och jag har äntligen blivit av med min hosta!

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: