Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Från perspektivet av Sandra som är både astmatiker och Astma-KOL sjuksköterska

Astmatikern och Astma-KOL sjuksköterskan Sandra kan se på AsthmaTuner både från en patients och en vårdgivares perspektiv

 

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Sandra Andersson, är gift och har två vuxna barn. Jag är specialistsjuksköterska vård av äldre och även astma/KOL sjuksköterska. Jag arbetar på Bra Liv Vetlanda vårdcentral som är en del av Region Jönköpings egna koncern. Jag arbetar mycket med astmapatienter samt även mycket med vårdplaneringar kring våra äldre.

Hur upplever du din astma?

Jag fick min astmadiagnos i 30-årsåldern men när man ser tillbaka så har den varit med mig hela livet. I perioder har det varit jättejobbigt med alla inhalationer och andnöd. Framförallt i begränsningar med att inte orka det man vill göra. Astma är idag en del av min vardag och jag försöker leva med den men målet är att jag ska styra min astma och inte låta astman styra mig.

Hur känns det att både vara astmatiker och astma- KOL-sjuksköterska?

Att vara både astmasjuksköterska och själv ha astma tror jag skapar en förtroendesituation mellan mig och patienterna. Jag kan sätta mig in i frustrationen över att inte orka och att inte må väl. Patienter litar på mig när jag kan säga att jag själv har provat. Jag kan förstå problem och fördelar med olika typer av inhalationer eftersom jag provat flera av dem själv.

När började du använda AsthmaTuner? 

Jag började använda min AsthmaTuner den 11 oktober 2021 och har använt den i stort sett dagligen sedan dess. 

Vilka skillnader har du märkt i din astma när du har börjat använda AsthmaTuner förhållande till innan du använde AsthmaTuner?

Min astma är mer kontrollerad, AsthmaTuner märker innan jag själv märker det att jag försämras. Jag kan då höja upp medicinering och få snabb effekt av den. Jag tror att jag kommer att fortsätta med AsthmaTuner över tid. Kanske inte dagligen men mer regelbundenhet.

Vilka fördelar och nackdelar ser du med AsthmaTuner från en patients perspektiv?

Som patient ser jag inga nackdelar med AsthmaTuner, en del personer kan vara lite rädda för tekniken men tillsammans brukar vi lugnt gå igenom tekniken och om någon behöver det träffas vi fysiskt och går igenom hur det fungerar. Fördelen som patient är att jag får mer kunskap om min egen astma, alla är vi olika och det gör att vi kommer att använda AsthmaTuner olika. Olika frekvent och vara olika engagerade om värdena i appen. Var och en måste hitta sin egen väg.

Hur ser du på AsthmaTuner ur en vårdgivares perspektiv? 

Bra Liv Vetlanda vårdcentral har valt att koppla ihop AsthmaTuner och appen BraLiv vilket ger en snabb återkoppling mellan mig och patienten. Jag kan lättare fånga upp de personer som behöver mer stöttning och hjälp, det är lätt för patienten att kontakta mig om de inte mår bra eller har frågor. Det behövs ingen telefon med knappval och uppringningstider.

Läs mer om Sandra och AsthmaTuner på SVT nyheter: 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/sandra-den-digitala-lungfunktionsmataren-har-forandrat-mitt-liv 

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: