Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

AsthmaTuner i primärvården

Många astmasjuksköterskor kan nog känna igen sig att det är ett stort ansvar att ta hand om sina astmatiker. Det är svårt att bygga behandlingsplan och att veta vilka som inte är kontrollerade i sin astma på den tid som är avsatt. Därför är det väldigt spännande att det är så många vårdcentraler runt om i Sverige som nu ställer om helt och hållet och erbjuder samtliga sina listade astmatiker på vårdcentralen AsthmaTuner. Detta innebär att vårdcentralerna äntligen får en möjlighet att följa Socialstyrelsen riktlinjer:

  • Samtliga astmatiker får en egen skriftlig behandlingsplan
  • Astmatiker kan kallas utifrån hur de mår i sin astma och få uppföljning inom rätt tid
  • Spirometri kan göras från hemmet – när de har symtom utan att riskera att smitta andra

Astma- och allergiförbundet i region Östergötland välkomnar den förbättrade astmavården men trycker på att det borde gå snabbare än vad det gör. Varför är det inte alla regioner som har denna möjlighet och varför erbjuds det inte av alla vårdcentraler i regionen? Det är inte jämlik vård (länk). 

I takt med att hundratals patienter ansluts så ser astmasjuksköterskorna att det krävs ett förfinat sätt att hantera astmatiker i AsthmaTuners patientlista. Därför uppdaterar vi nu med att vårdgivaren själv kan skapa listor i portalen och att flera vårdgivare kan stå som ansvariga för en patient som underlättar filtrering.

Fortsätt gärna komma med förbättringsförslag, vi värderar det väldigt högt!

Mvh AsthmaTuner-teamet

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Missa aldrig ett blogginlägg!

Följ oss: