Du vet väl att du som astmatiker hjälper oss plantera träd i regnskogen?
Du vet väl att du hjälper oss ta hand om jordens lungor när du tar hand om din astma? Läs mer

Vad är astma?

 

Astma är en inflammation i luftvägarnas slemhinnor som gör att luftrörern blir svullna och lättare drar ihop sig. Astma kan triggas av många olika faktorer och varierar över tid. Det gör också att man måste variera sin behandling baserat på hur man mår. Läs mer om astma nedan.

Vanliga symtom vid astma

  • Andnöd, det blir tungt att andas
  • Andning med pipande och väsande ljud
  • Vid förkylning är det vanligt med långvarig hosta
  • Hosta som ofta är långvarig och kommer på natten
  • Andnöd och hosta vid fysisk ansträngning

Vanliga frågor och svar om astma

Är det vanligt att få astma som vuxen?

Vanligast är det att astma börjar när man är barn, men astma kan uppkomma när som helst under livet. Om astma känns av mer i vuxen ålder kan det vara så att personen ändå har haft lindriga besvär som ung och men inte visste att det var astma. Astma kan också förvärras av anledningar som rökning och övervikt.

Vilka är de vanligaste orsakerna till astma?

Det finns ungefär 30 olika triggers som kan orsaka att besvären för astma uppstår. Bland annat kvalster, pälsdjur, kall luft, pollen, föroreningar m.m. Detta är på grund av att luftrören utsätts för retande eller allergiframkallande ämnen.

Vad händer i kroppen vid astma?

När man får ett astmaanfall så drar luftrörsmuskulaturen ihop sig samtidigt som slemhinnan svullnar. Ett slem bildas då i luftvägarna i samband med att slemhinnorna sväller och flimmerhårens aktivitet minskar som då gör det svårt att andas. Då kan ofta de första symtomen vara hosta och ökad slemavsöndring.

Hur vet jag att jag har astma?

De vanligaste symptomen för astma är pip och trånghetskänsla i bröstet, hosta med slem och andnöd. Du kan även få en långvarig hosta varje gång du blir förkyld. Symtomen kan uppträda anfallsvis. Känner du dig osäker om du eller någon i din närhet har astma är det alltid bra att göra en astmautredning hos en vårdcentral för att få den bästa behandlingen för dig.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Att vara aktiv och röra på sig är bra både psykiskt och fysiskt även för dig med astma.

Som astmatiker kan det vara jobbigt med fysisk ansträngning. Det är viktigt att värma upp ordentligt innan träning, speciellt vid tillfällen där luften är kall och torr. Men med en bra behandling
så kan astmatikers träna utan att ha symtom!

Hur behandlar man astma?

Astma kan behandlas med två olika typer av mediciner: anti-inflammatoriska läkemedel för att hämma
den underliggande sjukdomen i luftrören och luftrörsvidgande mediciner som används vid akuta besvär.

Kan man bli frisk från astma?

Du kan bli helt symtomfri från astma! Astma kan tyvärr inte botas och är som en kronisk sjukdom, men om astman startar i barndomen är chansen relativt god att symtomen blir mildare med åren.

Läs mer om astma på vår blogg